jún
5

A pszichiátriai osztályokról általában nem sokat tud egy átlag ember. A filmekből azonban igen rémisztő képek tárulnak elénk. Szeretnénk azt hinni, hogy manapság már jóval humánusabb kezelést kapnak az osztályos betegek, és ezt jó néhány osztályon valóban sikerült is megvalósítani. De sajnos a mai napig történnek a hatalmi helyzettel való visszaélések. 

A minap a Nőklapja Cafén jelent meg egy cikk egy kétségbeesett hozzátartozó levele alapján, mely szerint a levélíró idős édesanyját embertelen bánásmódnak tették ki. Ennek következtében a nő állapota rohamosan romlott. A beteget egy székhez kötözve tartották nap mint nap, órákon keresztül.

Erika, aki azt tapasztalta, hogy édesanyja naponta több órát töltött egy műanyag székre kötözve úgy, hogy az alkalmazott lepedőt a nyakán átvetve – ezzel a fejét a hasára leszorítva – hátul a székhez kötözték egy jó nagy csomóval a derekánál, nehogy véletlen hátra tudjon dőlni.

Az osztályt vezető főorvos szerint az ápoló személyzet a szakmai szabályoknak teljesen megfelelően járt el. Tény, hogy az egészségügy jelenlegi (siralmas) helyzetében a szakképzet ápolókból és a megfelelő számú személyzetből igen nagy hiány van. De melyik szakma szabályai engedik meg azt, hogy egy embert lekötözve, felügyelet nélkül tartsanak? Szomorú, hogy a 21. században filmbe illő tragikus bánásmóddal kell találkoznunk.

Magyarországon ráfoghatjuk a kegyetlen, emberi méltóságot sértő bánásmódot a rossz finanszírozási körülményekre, de a BBC egyik riportere által készített felvételek egészen más természetű hozzáállásra világít rá az ápolószemélyzetek részéről. Ezeken a felvételeken tisztán látható, hogy egy fogyatékos otthonban miként alázzák meg és verik a pácienseket a személyzet tagjai.

Nekem erről az a véleményem, hogy a kiszolgáltatott emberekkel foglalkozó intézményekben hiányzik a személyzet szakszerű, pszichológiai módszerekkel való kiválasztása, melyből kiderülne, hogy az adott jelentkező alkalmas-e arra, hogy segítőként dolgozzon, vagy inkább arra hajlamos, hogy a helyzet hozta hatalmával visszaéljen.

 

 

 

süti beállítások módosítása