jún
13

A minap megjelent egy cikk a 444.hu oldalon ezzel a címmel: "Táblára írt támadásokkal gyógyulnak a nemi erőszak áldozatai". A cikk beszámol arról, hogy Amerikában egy Grace Brown nevű fotós nemi erőszak áldozatait örökít meg a képein, amint egy táblát tartanak a kezükben, amire a támadójuk, vagy családtagjuk, barátaik egy-egy mondatát írták fel. A Project Unbreakable névre keresztelt kezdeményezés célja kezdetben az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a közgondolkodásban az áldozatot ítélik el inkább az emberek, mintsem a támadót. A projekt azóta kinőtte magát, Brown most már több száz férfiről és nőről készített fotót, és sokan el is küldték neki a saját képüket. A projekt célja alapvetően az, hogy segítse a nemi erőszakon átesetteket a történtek feldolgozásában, és a nyilvánosság által felhívja a figyelmet a társadalom alapvetően hibás hozzáállására.

PU.jpg

A kép szövege: "A melled miatt van. ha nem nőtt volna olyan nagyra, 
nem kéne ezt tennem veled"
"11 éves voltam"

Felmerül a kérdés, hogy valóban van-e gyógyító hatása az ilyen kiállásnak?

Túlzás volna azt állítani, hogy önmagában egy táblára írt mondattal lefényképezve valaki meg fog gyógyulni a traumából. Viszont ez egy nagyon fontos lépcsője a gyógyulási folyamatnak.

Ahhoz, hogy valaki elhatározza magát, hogy terápiába menjen, nagyon sok bátorságra van szükség. Nem csak a szégyenérzettel és az elutasítástól való félelemmel kell megküzdeni, hanem azzal is, hogy a terápia során újra át kell élni az élményt. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki a saját tempójában, biztonsággal tudjon végigmenni a gyógyulási folyamaton. A terápiás munka három fő szakaszra osztható: az elsőben az egyén megtanul olyan technikákat, amelyek segítenek a biztonságérzet fenntartásában, a feltörő emlékekkel, érzésekkel való megküzdésben. Ez a lépcső nagyon fontos abban, hogy elkerüljük az újra-traumatizálódást. Amikor az egyén biztonsággal képes alkalmazni ezeket az önnyugtató technikákat, elkezdődhet a trauma feltárása, beszélhetünk a történtekről, érzésekről, feltárhatjuk azokat a nem megfelelő működési módokat, amelyek akadályozzák az egyént az egészséges életvitelében és társas kapcsolataiban. Az utolsó fázisban azon dolgozunk, hogy az egyén képes legyen újra kapcsolódni a környezetéhez, és önállóan, egészségesen funkcionálni az élete minden területén. Az egész folyamatban kiemelten fontos szerepe van a közvetlen környezet támogatásának. A Project Unbreakable szerepe itt mutatkozik meg igazán. Azáltal, hogy valaki fel meri vállalni a történteket, és ki mer állni a nyilvánosság elé, elindult a gyógyulási folyamatban. Ez a projekt egy olyan társas közeget teremt a trauma túlélőinek, ahol támogatásra és együttérzésre lelhetnek. Láthatják, hogy vannak hozzájuk hasonló emberek, és segít felismerni, hogy nem az áldozat a hibás, és nincs miért szégyenkeznie.

Felmerült kérdésként az is, hogy nem jár-e újra-traumatizálódással a dolgok ilyenfajta felvállalása.

Szerintem nem, mert már önmagában az, hogy nem áldozatnak, hanem túlélőnek nevezik magukat a nemi erőszakon átesettek, egy olyan érzelmi és gondolati keretet adnak az eseménynek, amiben felül tudnak kerekedni az alárendelt szerepen. Az ilyen átkeretezése a saját helyzetüknek hatalmas erőt és bátorságot ad ahhoz, hogy elkezdjenek dolgozni a trauma feldolgozásán. Akkor volna gond ezzel az egésszel, ha az egyén nem kapna semmilyen támogatást és megértést a környezetétől vagy a projekttől. De itt épp az ellenkezője történik. A Project honlapja és csapata minden információt megad a túlélőknek arról, honnan kérhetnek szakszerű segítséget, ezen felül felhívják a közvélemény figyelmét arra, hogy a nemi erőszakon átesett embereket segíteni kell a felépülésben, és nem lehet a problémát a szőnyeg alá söpörni.

Kép forrása: http://projectunbreakable.tumblr.com/

Magyarországon az alábbi helyeken kérhetnek szakszerű segítséget az érintettek:

Szexuális Erőszak Segélyvonal: 06-40-630-006
hétfő 10–14
szerda 14-18
péntek 10–14

NANE ingyenes segélyvonal-száma: 06-80-505-101
18-22 óra között hívható

Patent Egyesület (ingyenes jogi tájékoztatás): 06-70-3913622
Szerda 16-18 óra között

Eszter Alapítvány és Ambulancia: 06-1-466 9872

Továbbá hasznos lehet:

Megerőszakoltak Blog

süti beállítások módosítása