júl
13

Idén, július 20-án rendezik meg Budapesten az első "Ribi Sétát", eredeti nevén Slut Walkot. A rendezvény célja, hogy a nemi erőszak, a szexuális zaklatás és a nők hátrányos megkülönböztetése ellen tiltakozzanak.

Szerte a világon ezernyi nő hallgatja el, ha megerőszakolták. Attól tart, hogy őt okolják majd a történtekért. Nem is alaptalanul. A nemi erőszak áldozatait rendszeresen érik olyan vádak, hogy kihívóan viselkedtek, felhívták magukra a figyelmet, szándékosan "olyan"jeleket adtak, ami miatt az erőszaktevő felhatalmazva érezhette magát a támadásra. Sokszor a gyermekkorban történt szexuális zaklatás is annyira későn derül ki, hogy már visszafordíthatatlan károkat okozott a személyiségfejlődésben. Azonban egy nőt az utcán sétálva is gyakran érnek kellemetlen megjegyzések, zaklatások főként a férfiak részéről.

A pszichés trauma hatásainak kutatása a 19. század második felére nyúlik vissza. A hisztériával elsőként Charcot, francia neurológus foglalkozott, de főként annak neurológiai tüneteivel. Amikor Freud is élénken érdeklődni kezdett a téma iránt, egyfajta szakmai versengés alakult ki közöttük, hogy melyikük jön rá előbb a hisztéria kialakulásának hátterében rejlő történésekre. Freud és munkatársa, Breuer végül rájöttek, hogy a hisztéria tüneteit pszichés trauma okozza. Freud több női páciense is arról számolt be, hogy gyermekkorában szexuális zaklatás érte, amely pszichés traumát jelentett a számára. Mivel a téma igen nagy felháborodást váltott ki a szakmában is, és a közvéleményben is, Freud átformálta kissé a hisztériáról alkotott elméletet, és gyermekkori szexuális fantáziákként állította be a történteket. Azóta a szexuális zaklatás felett a közvélemény, és az áldozat családja gyakran szemet huny, meg nem történtnek tekintik. Csak az utóbbi években kezdtek szakemberek, feministák,aktivisták újra foglalkozni a témával.

A tettest a társadalom valamiért mindig felmenti. A közvélekedésnek van egy igen kellemetlen tulajdonsága, hogy amit nem képes feldolgozni, mert annyira szörnyű, hajlamos azt tagadni. Egyszerűbb az áldozatot okolni, mert ha ő nem jár éppen arra, akkor az eset meg sem történik, és akkor nem kell a közösségnek megküzdenie az információval. Mert az igazságos világba vetett erőteljes hitet rengeti meg egy ilyen esemény.

A Slut Walk arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a nő, attól, hogy vonzóan öltözik fel, még nem akarja, hogy a férfi szexuális tárgyként tekintse. Ha nemet mond, az nem jelent valójában igent.Nem, a nemi erőszak nem "két emberen múlik".

kép forrása: nickhereandnow.blogspot.com

 

süti beállítások módosítása