jún
10

Egyre többen használjuk az internetet és egyre többen veszünk igénybe online szolgáltatásokat. Az internet térhódításában így a pszichológusok is meglátták a lehetőséget. Számos honlapon elérhető ez a fajta tanácsadás, vagy terápia. Az online módszernek nagy előnye van a szakember számára, hiszen nincsen helyhez kötve, és nem kell rendelőt fenntartani a munkához. A felhasználó számára azonban jóval több előnnyel szolgál: 

  • mivel szintén nincsen helyhez kötve, bárhol igénybe vehető, csak egy számítógép és internetkapcsolat szükséges hozzá. A rendelő gyakran messze van a lakásunktól, az odajutásnak anyagi és időbeli költségei is vannak. Az online módszer így költséghatékonyabb, és sokszor olcsóbb is, mint a személyes találkozások.
  • bármikor elérhető, ha krízishelyzetben vagyunk. Könnyen felkutatható, azonnali segítséget tud nyújtani.
  • mivel megoldható, hogy a személyünket ne fedjük fel az idegennek számító terapeuta előtt, ezért könnyebben beszélünk a problémáinkról. Könnyebben felkeressük, ha nem kell elmenni otthonról, fáradtan buszozni, vagy egyszerűen csak ki szeretnénk próbálni, hogy milyen.
  • a beszélgetések, chatelés elmenthető és újra játszható. Ha időről időre visszanézzük a terápiás üléseken történteket, sokat tanulhatunk meg önmagunkról és a megküzdési módjainkról. Lehetőségünk nyílik arra, hogy az adott problémánkat kívülről szemléljük.
  • a hatásvizsgálatok szerint hatékonyságában csak csekély mértékben marad el a face-to-face módszertől.
  • lehetséges, hogy ránézésre a szakember nem szimpatikus, vagy emlékeztet a kinézete valakire, akit nem kedvelünk. Az online módszerben ez egyáltalán nem okoz gondot. A hatásvizsgálatok kitérnek arra is, hogy online foglalkozások esetében a terapeuta-kliens kapcsolat minősége kevésbé volt jelentős a terápiás kimenetel szempontjából, mint a szemtől szembe helyzetekben.

A vonzó előnyök után nézzük meg, mi lehet a hátránya egy online terápiás kapcsolatnak:

  •  amikor az interneten keresgélünk, nagyon sok találatot kell átböngésznünk, hogy a megfelelő linket megtaláljuk.
  • sajnos aki szakembernek adja ki magát, az nem minden esetben az. Ha személyesen keresünk fel egy terapeutát, megkérhetjük, hogy igazolja a végzettségét, online azonban erre nincsen módunk.
  • a számon tartott online terápiás honlapokon az etikai alapelvek és a felhasználási szabályok gyakran a kisbetűs részben vannak. Ráadásul az online terápiák etikai szabályozása még nincsen megfelelően kidolgozva.
  • a személytelenség miatt esetleg kevésbé érezzük elkötelezve magunkat a terápia mellett, így könnyebben meg is szakíthatjuk.

Magyarországon az online terápia még nem olyan elterjedt, mint az Egyesült Államokban, de némi keresgélés után itthon is igen jó szakemberekre bukkanhatunk az interneten.

kép forrása: onlinetherapyinstitute.com

süti beállítások módosítása